Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Fit
Bez glutenu
Ze śmietanką
Dynię i ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój w kostkę. Marchew umyj, obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w ćwiartki. Dynię, marchew, ziemniaki i cebulę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut. Warzywa powinny być miękkie i rumiane po brzegach.
Upieczone warzywa przełóż do garnka i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-10 min. Odstaw i ostudź. Zmiksuj na puree przy pomocy blendera i dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz ze śmietanką i podgrzej.
Podawaj z odrobiną śmietanki, pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki. Oprósz pieprzem i kurkumą przed podaniem. Smacznego!
Dodaj komentarz