Jabłecznik z bitą śmietaną

Autor:

Andzia585

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 2 jajka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 łyki. proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

  • 1,5 kg jabłek,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • cukier do smaku

Bita śmietana

  • 500 ml śmietanki 30% Łaciata,
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1 Biszkopt

Białka ubić że szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać porcja i cukier, a gdy piana będzie śliska, żółtka. Do masy jajecznej przesić mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 21x21 wyłożyć papierem, wylać biszkopt. Ciasto pięć około 15-20 minut. Ostudzić. Tę samą blaszkę wyłożyć papierem i włożyć do niej upieczony biszkopt.



Krok 2 Masa jabłkowa

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać trochę wody i dusić ok. 10 minut. Do gorących jabłek dodać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć na biszkopt. Odstawić do stężenia do lodówki.



Krok 3 Bita śmietana

Zimną śmietanę ubić na sztywną. Pod koniec ubijania dodać cukier i śmietanfix. Wyłożyć na zastygnięte jabłka. Posypać startą na tarce czekoladą. SMACZNEGO



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.