Jaglana szarlotka z daktylami i migdałami

Autor:

Just a SALAD

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

NADZIENIE

  • 6 dużych jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka soku z cytryny

CIASTO

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 320 ml mleka migdałowego
  • 30 g masła Łaciate
  • 1/2 szklanki daktyli,
  • 1 banan,
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki migdałów blanszowanych

Przygotowanie

NADZIENIE

Jabłka obieramy ze skóry ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli owoce są bardzo soczyste to odciskamy nadmiar soku. Dodajemy sok z cytryny, cynamon i całość mieszamy.



CIASTO

Kaszę gotujemy z masłem w mleku przez około 15 min, aż wchłonie cały płyn. Daktyle zalewamy wrzątkiem na 15 min, odlewamy wodę i wrzucamy do malaksera razem z bananem i mąką migdałową. Uzyskaną masę wrzucamy do kaszy, dodajemy zimne masło, sodę i całość blendujemy. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i wylepiamy 3/5 ciasta. Posypujemy je mąką ziemniaczaną, wykładamy jabłka, a następnie nakładamy równomiernie pozostałe ciasto. Obsypujemy je posiekanymi migdałami i wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 180 stopnic C (grzanie góra-dół). Pieczmy przez 45 min.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.