Jabłka obieramy ze skóry ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli owoce są bardzo soczyste to odciskamy nadmiar soku. Dodajemy sok z cytryny, cynamon i całość mieszamy.
Kaszę gotujemy z masłem w mleku przez około 15 min, aż wchłonie cały płyn. Daktyle zalewamy wrzątkiem na 15 min, odlewamy wodę i wrzucamy do malaksera razem z bananem i mąką migdałową. Uzyskaną masę wrzucamy do kaszy, dodajemy zimne masło, sodę i całość blendujemy. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i wylepiamy 3/5 ciasta. Posypujemy je mąką ziemniaczaną, wykładamy jabłka, a następnie nakładamy równomiernie pozostałe ciasto. Obsypujemy je posiekanymi migdałami i wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 180 stopnic C (grzanie góra-dół). Pieczmy przez 45 min.
Dodaj komentarz