Metrowiec - kwintesencja klasyki i bogactwo smaku

Autor:

Izabela

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 6-7 jajek
  • 10 łyżek wody gorącej
  • 10 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sodki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki ciepłej wody

Krem

  • 0,5 l mleka Łaciate
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy lub pół laski wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • kostka masła Łaciate
  • 1-2 żółtka (opcjonalnie)

Polewa

  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżka śmietanki Łaciata
  • Wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1 - przygotowanie ciasta

Przesiej mąki i proszek do pieczenia do jednej miseczki. Rozdziel żółtka i białka. Przygotuj 10 łyżek gorącej wody w kubku. Zmiksuj żółtka z cukrem. Dodawaj powoli gorącą wodę, następnie olej. Do masy dodawaj stopniowo mąki i proszek do pieczenia. Ubij białko na sztywno i dodaj je do masy z żółtek. Masę rozdziel na dwie części - do jednej z nich dodaj kakao rozpuszczone w 2 łyżkach wody. Do wysmarowanych masłem i orzechami (lub bułką tartą) podłużnych blaszek wlej delikatnie masę. Piecz 40-45 minut w 180 stopniach C.



Krok 2 - przygotowanie kremu

Zagotuj ok. 400 ml mleka, a w pozostałych 100 ml rozprowadź mąki i cukier oraz cukier waniliowy. Wlej tak przygotowany roztwór do gorącego mleka. Jak tylko masa zacznie gęstnieć, zmniejsz ogień i dość intensywnie mieszaj. Zdejmij masę budyniową z ognia. Po wystudzeniu zmiksuj z 1 kostką masła. Schłodź.



Krok 3 - złożenie ciasta i udekorowanie

Oba ciasta pokrój na równą ilość kromek. Układaj na przemian - raz ciemną, raz jasną, oddzielając je od siebie kremem budyniowym. Przygotuj polewę. Połącz wszystkie składniki w rondelku, mieszaj do rozpuszczenia. Polej ciasto i udekoruj je wiórkami kokosowymi według uznania.



Wskazówki

Ciasto wspaniale smakuje po schłodzeniu go przez noc w lodówce.

Ciasto można mrozić - po rozmrożeniu nie traci na smaku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.