Przesiej mąki i proszek do pieczenia do jednej miseczki. Rozdziel żółtka i białka. Przygotuj 10 łyżek gorącej wody w kubku. Zmiksuj żółtka z cukrem. Dodawaj powoli gorącą wodę, następnie olej. Do masy dodawaj stopniowo mąki i proszek do pieczenia. Ubij białko na sztywno i dodaj je do masy z żółtek. Masę rozdziel na dwie części - do jednej z nich dodaj kakao rozpuszczone w 2 łyżkach wody. Do wysmarowanych masłem i orzechami (lub bułką tartą) podłużnych blaszek wlej delikatnie masę. Piecz 40-45 minut w 180 stopniach C.
Zagotuj ok. 400 ml mleka, a w pozostałych 100 ml rozprowadź mąki i cukier oraz cukier waniliowy. Wlej tak przygotowany roztwór do gorącego mleka. Jak tylko masa zacznie gęstnieć, zmniejsz ogień i dość intensywnie mieszaj. Zdejmij masę budyniową z ognia. Po wystudzeniu zmiksuj z 1 kostką masła. Schłodź.
Oba ciasta pokrój na równą ilość kromek. Układaj na przemian - raz ciemną, raz jasną, oddzielając je od siebie kremem budyniowym. Przygotuj polewę. Połącz wszystkie składniki w rondelku, mieszaj do rozpuszczenia. Polej ciasto i udekoruj je wiórkami kokosowymi według uznania.
Ciasto wspaniale smakuje po schłodzeniu go przez noc w lodówce.
Ciasto można mrozić - po rozmrożeniu nie traci na smaku.
Dodaj komentarz