Sernik z karmelem i słonymi orzeszkami

Autor:

Aneta Wnuk

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto kruche

  • 3 żółtka,
  • 30g cukru pudru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 8g cukru waniliowego,
  • 150g mąki,
  • 100g masła Łaciate

Masa serowa

  • 1kg twarogu mielonego Mlekpol może być z wiaderka,
  • 3/4 szkl cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy 16g,
  • 200 ml śmietanki kremówki Łaciata 30% lub 36%,
  • 50g rozpuszczonego masła Łaciate,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 5 jajek

Blaszka

  • Tortownica o średnicy 24cm

Dodatkowo

  • ok 250g masy krówkowej,
  • ok 40g orzeszków ziemnych solonych

Przygotowanie

Spód sernika

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy na 15 minut do zamrażarki . Następnie spod tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i gotowe ciasto wykładamy na spód blaszki, dokładnie wyrównując. Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika na 15 min.



Przygotowanie masy

1. Wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej. 2. Masło roztopić i ostudzić. 3. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować tylko do czasu połączenia się składników. 4. Masę serową wylać na podpieczony spód i wyrównać. 5. Piec w temp 160st.C przez około 70 minut. 6. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Gdy sernik będzie zimny należy posmarować jego wierzch masą krówkową, A następnie posypać orzeszkami ziemnymi. 8. Wstawić do lodówki.



Wskazówki

Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. SMACZNEGO!

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.