Jagnięcina pieczona z dodatkiem ziaren jałowca, czosnku i czerwonego wina jest oryginalną, smaczną potrawą. Doskonale nadaje się na imprezy okolicznościowe. Danie bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i związki antyutleniające.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Ziarna jałowca moczymy w winie, po czym odstawiamy na 2 godziny.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do uzyskania temperatury 240 stopni.
Udziec umieszczamy w brytfannie, następnie polewamy go winem z jałowcem, obkładamy czosnkiem i pokrojoną w paski marchwią, a na koniec posypujemy ziołami.
Pieczemy przez 1,5 godziny. Po zakończeniu pieczenia danie wyjmujemy z piekarnika i przyozdabiamy pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Dodaj komentarz