Bigos z cukinią

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg wędliny ( kiełbasa, baleron)
  • 30-40 dag mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 8-10 szt. ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 0,3 szklanki porto
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cukinia żółta
  • Kawałek papryczki chili
  • Przyprawa do bigosu
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę gdy jest kwaśna przepłukać, osączyć, posiekać. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i pokruszone grzyby, gotować około 1 godziny.





Krok 2

Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na łyżce rozgrzanego smalcu, wsypać pokrojoną cebulę, podsmażyć.





Krok 3

Pokrojoną w kostkę wędlinę zrumienić na pozostałym smalcu.





Krok 4

Rumiane mięso z cebulą i wędlinę połączyć z kapustą, gotować około pół godziny.





Krok 5

Następnie do kapusty dodać pokrojoną w półkrążki cukinię, koncentrat pomidorowy, opcjonalnie drobno posiekaną papryczkę chili i przyprawę do bigosu. Gotować bez przykrycia około 15 minut.





Krok 6

Pod koniec do bigosu wlać porto, dodać powidła, wymieszać, przyprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem, zagotować.





Wskazówki

Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.