Naleśniki norweskie z łososiem

Naleśniki z łososiem to smaczne i oryginalne danie, które pozytywnie zaskoczy każdego. Mogą stanowić dodatek do dania głównego, lub jego podstawową część. Nie są trudne w przygotowaniu.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 250 g mąki
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 30 g słoniny do smarowania patelni

Farsz

  • 300 g wędzonego łososia w plastrach
  • 300 g mielonego twarogu
  • 1 łyżka posiekanej cebulki
  • 1/2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

Krok 1

Jajka łączymy z mlekiem, wsypujemy mąkę i mieszamy na jednolitą masę, dodajemy tymianek, sól i ewentualnie wodę do rozrzedzenia. Całość mieszamy.



Krok 2

Rozgrzewamy patelnię, smarujemy słoniną, ciasto wlewamy na patelnię, rozprowadzamy ruchem kolistym po całej patelni i smażmy naleśniki.



Krok 3

Cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy do twarogu, przyprawiamy solą i białym pieprzem.



Krok 4

Każdy naleśnik najpierw smarujemy twarogiem, a następnie układamy plaster łososia i składamy w naleśnik.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.