Domowy bulion rybny

Bulion rybny może być bazą do zupy rybnej, sosów lub risotto z owocami morza.

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg kawałków ryb słodkowodnych
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 litry zimnej wody
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Kawałki ryb dokładnie opłucz pod zimną wodą. Usuń skrzela i oczy, aby bulion nie nabrał gorzkiego smaku.



Krok 2

Wszystkie warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę przekrój na pół i opal na suchej patelni, aż zbrązowieje – nada to wywarowi głębszego aromatu.



Krok 3

Do dużego garnka włóż kawałki ryb, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i natkę pietruszki. Zalej całość zimną wodą.



Krok 4

Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 40–50 minut, regularnie zbierając szumowiny z powierzchni.



Krok 5

Gotowy bulion przecedź przez gęste sito, aby uzyskać klarowny wywar. Dopraw solą według własnego smaku. Smacznego!



Wskazówki

Dodaj kawałek świeżego imbiru podczas gotowania, aby bulion zyskał delikatnie rozgrzewający akcent – idealny na zimowe wieczory!

Bulion możesz przechowywać w porcjach w zamrażalniku. Dobrze przechowywany bulion może leżeć w zamrażalniku do 6 miesięcy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.