Delikatne, kruche mięso jagnięce podane z ryżem i sosem na bazie boczniaków i papryki to propozycja na ciekawe, nieszablonowe danie, które zachwyca smakiem.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Jagnięcinę przyprawiamy natką pietruszki i posiekanym czosnkiem, formujemy klopsy i obsmażamy na patelni.
Cebulę drobno kroimy i lekko szklimy na rozgrzanych 6 łyżkach oleju. Dodajemy jagnięce klopsiki i pokrojoną w kostkę cukinię, a następnie razem lekko smażymy, po czym dolewamy 1 szklankę białego wina. Do tego dodajemy posiekaną papryczkę chilli i dusimy, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości mięsa.
Dodajemy pokrojone w paski boczniaki. Gotujemy całość przez 15 minut, po czym doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi.
Gotujemy ryż, odcedzamy i podajemy z jagnięciną i boczniakami posypanymi tartym parmezanem. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj komentarz