Jagnięcina z ryżem i boczniakami

Delikatne, kruche mięso jagnięce podane z ryżem i sosem na bazie boczniaków i papryki to propozycja na ciekawe, nieszablonowe danie, które zachwyca smakiem.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g jagnięciny mielonej
  • 300 g ryżu
  • 1 cebula
  • 150 g boczniaków
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 słodka papryka
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka przyprawy chilli
  • 50 g parmezanu
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Jagnięcinę przyprawiamy natką pietruszki i posiekanym czosnkiem, formujemy klopsy i obsmażamy na patelni.



Krok 2

Cebulę drobno kroimy i lekko szklimy na rozgrzanych 6 łyżkach oleju. Dodajemy jagnięce klopsiki i pokrojoną w kostkę cukinię, a następnie razem lekko smażymy, po czym dolewamy 1 szklankę białego wina. Do tego dodajemy posiekaną papryczkę chilli i dusimy, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości mięsa.



Krok 3

Dodajemy pokrojone w paski boczniaki. Gotujemy całość przez 15 minut, po czym doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi.



Krok 4

Gotujemy ryż, odcedzamy i podajemy z jagnięciną i boczniakami posypanymi tartym parmezanem. Dekorujemy natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.