Zapiekany makaron z pulpetami cielęcymi

Zapiekany makaron z pulpetami cielęcymi jest pysznym i prostym do wykonania daniem. Delikatny smak pulpetów cielęcych wzbogacają dodane warzywa i ser mozzarella. Pulpety cielęce, wspólnie z makaronem i warzywami stanowią pełnowartościowe danie dla całej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g cielęciny
  • 150 g Mozzarelli Mlekpol w kostce
  • 100 ml letniej wody
  • 350 ml sosu pomidorowego
  • 250 g makaronu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 pęczek kopru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 300 g mieszanki mrożonych warzyw
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę i połowę rozmrożonych warzyw mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko, kaszę mannę, ½ kopru, sól, pieprz i wyrabiamy na gładką masę dolewając stopniowo 100 ml letniej wody. Dajemy do lodówki na 10 min.



Krok 2

Ser kroimy na małe części. Z masy mięsnej formujemy kuleczki i nadziewamy je pokrojoną w kostkę mozzarellą. Smażymy pulpety na oleju.



Krok 3

Wyjmujemy na talerz, a na tłuszczu, który został smażymy resztę warzyw. Makaron gotujemy al dente. Szklimy cebulę. Następnie dodajemy do niej 200 ml sosu pomidorowego z pozostałą częścią kopru, dodajemy sól i pieprz.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Formę pokrywamy sosem, dodajemy makaron, warzywa, pulpety i 150 ml przecieru pomidorowego. Pieczemy 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.