Zapiekany makaron z pulpetami cielęcymi jest pysznym i prostym do wykonania daniem. Delikatny smak pulpetów cielęcych wzbogacają dodane warzywa i ser mozzarella. Pulpety cielęce, wspólnie z makaronem i warzywami stanowią pełnowartościowe danie dla całej rodziny.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Cielęcinę i połowę rozmrożonych warzyw mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko, kaszę mannę, ½ kopru, sól, pieprz i wyrabiamy na gładką masę dolewając stopniowo 100 ml letniej wody. Dajemy do lodówki na 10 min.
Ser kroimy na małe części. Z masy mięsnej formujemy kuleczki i nadziewamy je pokrojoną w kostkę mozzarellą. Smażymy pulpety na oleju.
Wyjmujemy na talerz, a na tłuszczu, który został smażymy resztę warzyw. Makaron gotujemy al dente. Szklimy cebulę. Następnie dodajemy do niej 200 ml sosu pomidorowego z pozostałą częścią kopru, dodajemy sól i pieprz.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Formę pokrywamy sosem, dodajemy makaron, warzywa, pulpety i 150 ml przecieru pomidorowego. Pieczemy 20 minut.
Dodaj komentarz