Bitki z indyka w sosie paprykowym

Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso z indyka z aromatycznym paprykowym sosem to idealna propozycja na danie obiadowe - takie domowe, nie specjalnie wykwintne - proste, smaczne.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 filet z indyka
  • - 2 papryki czerwone
  • - ½ szklanki mąki
  • - 1 łyżeczka curry
  • - 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 liście laurowe
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - ½ szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • - 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Filet z indyka myjemy, kroimy na płaty i lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą i curry, obtaczamy w mące i następnie obsmażamy na złoto z obu stron każdy kawałek. Paprykę kroimy w paseczki i dodajemy do pitek. Chwilę razem obsmażamy.



Krok 2

Dolewamy bulion, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy.



Krok 3

Zagęszczamy sos łyżką mąki rozprowadzoną w zimnej wodzie. Doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. Podajemy np. z frytkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.