Jagnięcina z wiśniami

Jagnięcina z wiśniami to przepyszna potrawa na każdą okazję. Najlepiej smakuje latem, kiedy mamy do dyspozycji świeże wiśnie, ale można ją również przygotować z wiśniami mrożonymi.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 600 g jagnięciny
  • - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 cebula
  • - sok i skórka z 1 cytryny
  • - 1 łyżka miodu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 250 g odpestkowanych wiśni
  • - 3 szklanki wody
  • - 8 listków natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

W garnku rozgrzewamy oliwę. Mięso jagnięce kroimy na mniejsze części i podsmażamy przez 5 minut na oliwie.



Krok 2

Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i szklimy.



Krok 3

Następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz miód. Doprawiamy solą i pieprzem , po czym dolewamy wodę, aby przykryć nią mięso. Dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny.



Krok 4

Dodajemy wiśnie i dusimy przez 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Dekorujemy natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.