1. Jagody opłukac.odstawic na sitku do osuszenia. Graletkę rozpuscic w goracej wodzie, zostawic az zacznie tężec. ---------------------------- 1. Białka ubić na sztywno następnie dodawać po trochu cukry. Do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem , wymieszać łyżką. Piec w formie 25x40cm wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min . Po upieczeniu biszkopt dokładnie wystudzić . Zimny nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. 2 Pianka jagodowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Jagody zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać jogurt i wymieszać. Na koniec do masy dodac ostudzoną żelatynę. Masę rozprowadzic na biszkopcie.Wstawić do lodówki, żeby pianka stężała. 3.Na piance rozprowadzic jagody, zalać teżejąca galaretka. Odstawic do stężenia, przed podaniem mozna udekorowac swiezymi jagodami, smacznego:)
Dodaj komentarz