Pudding cytrynowy to deser popularny głównie w Wielkiej Brytanii. Pyszne, kwaskowate ciasto o konsystencji budyniu z chrupiącą skórką. Proste i szybkie w wykonaniu, przygotowane ze składników, które każdy ma w lodówce. Pudding wyśmienicie smakuje serwowany na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Z połowy cytryny wycisnąć sok.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno.
W misce utrzeć jajka z cukrem. Dalej miksując, dodać skórkę z cytryny i żółtka. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Do masy delikatnie wmieszać ubite białka.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Naczynie żaroodporne natłuścić olejem lub masłem. Wlać ciasto.
Zagotować wodę w czajniku, wlać do ¾ wysokości dowolnej blaszki do pieczenia. Blaszkę postawić na dnie piekarnika, wyżej wstawić pudding cytrynowy. Piec około 40-45 minut.
Dodaj komentarz