Pudding cytrynowy

Pudding cytrynowy to deser popularny głównie w Wielkiej Brytanii. Pyszne, kwaskowate ciasto o konsystencji budyniu z chrupiącą skórką. Proste i szybkie w wykonaniu, przygotowane ze składników, które każdy ma w lodówce. Pudding wyśmienicie smakuje serwowany na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 290 ml mleka Łaciate,
  • - 100 g cukru,
  • - 60 g miękkiego masła Łaciate,
  • - 60 g mąki,
  • - 2 jajka,
  • - 1 niewoskowana cytryna,
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Z połowy cytryny wycisnąć sok.



Krok 2

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno.



Krok 3

W misce utrzeć jajka z cukrem. Dalej miksując, dodać skórkę z cytryny i żółtka. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Do masy delikatnie wmieszać ubite białka.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 200°C.



Krok 5

Naczynie żaroodporne natłuścić olejem lub masłem. Wlać ciasto.



Krok 6

Zagotować wodę w czajniku, wlać do ¾ wysokości dowolnej blaszki do pieczenia. Blaszkę postawić na dnie piekarnika, wyżej wstawić pudding cytrynowy. Piec około 40-45 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.