Jajka faszerowane pieczonym burakiem

Autor:

Ania321

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.44/5

Oceń przepis

Ocena

4.44/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 burak czerwony
  • 20-30 g parmezanu
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Buraka bardzo dokładnie wyszorować (nie obierać), zawinąć w folię aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez godzinę. Zostawić do przestygnięcia.



Krok 2

Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Przekroić na połówki, delikatnie wyjąć żółtka. Wrzucić je do rozdrabniacza.



Krok 3

Dodać również pokrojonego na kawałki buraka i rozdrabniać do momentu uzyskania w miarę jednolitego farszu. Przełożyć farsz do miski.



Krok 4

Dodać parmezan starty na tarce o małych oczkach. Wymieszać.



Krok 5

Dodać również majonez. Przyprawić masę do smaku pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszać. Faszerować jajka i posypać je resztą parmezanu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.