Domowy smalec ze skwarkami, cebulką

Pajda chleba ze smalcem i kiszony ogórek. Proste a jakże smakowite. Klasyka tradycyjnej polskiej kuchni. Ale kto dziś robi domowy smalec. A przecież samodzielne wykonanie tej potrawy jest banalnie proste.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • • ½ kg surowej, świeżej słoniny
  • • 1 nieduża cebula
  • • Sól
  • • Majeranek

Przygotowanie

Krok 1

Słoninę kroimy w paski



Krok 2

Paski słoniny kroimy w sporą kostkę



Krok 3

Pokrojoną słoninę przekładamy na patelnię i smażymy na niedużym ogniu mieszając, aż zacznie się z niej wytapiać tłuszcz.



Krok 4

Gdy kostki słoniny wytopią się i zmniejszą swą objętość, zaczną się zrumieniać. Wówczas możemy dodać do nich pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy jeszcze 2-3 minuty i zestawiamy z ognia.



Krok 5

Gotowy smalec przelewamy do kamiennego naczynia i pozostawiamy, aż zastygnie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.