Pajda chleba ze smalcem i kiszony ogórek. Proste a jakże smakowite. Klasyka tradycyjnej polskiej kuchni. Ale kto dziś robi domowy smalec. A przecież samodzielne wykonanie tej potrawy jest banalnie proste.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Słoninę kroimy w paski
Paski słoniny kroimy w sporą kostkę
Pokrojoną słoninę przekładamy na patelnię i smażymy na niedużym ogniu mieszając, aż zacznie się z niej wytapiać tłuszcz.
Gdy kostki słoniny wytopią się i zmniejszą swą objętość, zaczną się zrumieniać. Wówczas możemy dodać do nich pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy jeszcze 2-3 minuty i zestawiamy z ognia.
Gotowy smalec przelewamy do kamiennego naczynia i pozostawiamy, aż zastygnie.
Dodaj komentarz