Jajko sadzone na słodko z boczkiem

Jajko sadzone na słodko to oryginalne pomysł na jajko. Łatwe do zrobienia śniadanie, które sprawdzi się w weekendowy poranek. Na pewno zasmakuje domownikom.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 150 g mąki pszennej
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • - 3 jajka
  • - 1 szklanka mleka
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - 1 łyżeczka masła
  • - ok 6 plastrów boczku cienkich

Przygotowanie

Krok 1

W misce mieszamy mąkę, proszek i sodę. Dodajemy mleko oraz 1 jajko. Mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.



Krok 2

Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającym dnem smażymy naleśniki. Nakładamy po porcji ciasta (po około 1 łyżce). Smażymy z każdej strony po około 1 minucie.



Krok 3

2 jajka rozbijamy w oddzielnych szklankach. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy jajka, przyprawiamy solą i smażymy tak długo, jak lubimy, aby jajka były ścięte.



Krok 4 

Drugą patelnię rozgrzewamy i smażymy boczek, aż będzie chrupiący z obydwu stron. Placuszki układamy na talerzu, dodajemy usmażony boczek i jajko sadzone. Możemy zrobić z tego mini kanapkę. Możemy jajko oprószyć pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.