Jajka włożyć do wrzącej wody i gotować przez 6 minut. Wyjąć z garnka i zanurzyć od razu w zimnej wodzie.
Mięso mielone (np. mięso z indyka) włożyć do miski. Dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
Jajka obrać delikatnie ze skorupki.
Mięso mielone podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć, położyć na środku jajko i owinąć je mięsem.
Panierować gotowe kule najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
W garnku rozgrzać olej. Powinno go być tyle, aby kule były całe zanurzone w oleju. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu przez około 4-5 minut. Zdjąć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Dodaj komentarz