Jajko w mięsie mielonym

Autor:

Ania321

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 jajka + 1 roztrzepane
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • Mąka pszenna do panierowania
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Jajka włożyć do wrzącej wody i gotować przez 6 minut. Wyjąć z garnka i zanurzyć od razu w zimnej wodzie.



Krok 2

Mięso mielone (np. mięso z indyka) włożyć do miski. Dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.



Krok 3

Jajka obrać delikatnie ze skorupki.



Krok 4

Mięso mielone podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć, położyć na środku jajko i owinąć je mięsem.



Krok 5

Panierować gotowe kule najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.



Krok 6

W garnku rozgrzać olej. Powinno go być tyle, aby kule były całe zanurzone w oleju. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu przez około 4-5 minut. Zdjąć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.