Wegetariańskie burgery z czerwonej fasoli

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 puszki czerwonej fasoli
  • - 1 jajko
  • - 100 g bułki tartej
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 6 pełnoziarnistych bułek
  • - łyżeczka kuminu
  • - łyżeczka kolendry
  • - łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • - łyżeczka ostrej papryki
  • - 1 duża czerwona cebula
  • - 1 pomidor malinowy
  • - 6 liści sałaty lodowej
  • - 4 łyżki majonezu
  • - sok z 1 limonki
  • - sól i pieprz
  • - świeża kolendra
  • - masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę przesypać na durszlak i przepłukać wodą. Przełożyć do miski i zblendować (około minuty) dodać przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Wbić jajko i dosypać bułkę tartą. Połączyć składniki za pomocą łyżki lub dłoni.



Krok 2

Masę podzielić na 6 części i uformować burgery. Rozgrzać tłuszcz na patelni i obsmażyć z obu stron (ok.2 minut). Sałatę umyć i wysuszyć. Pomidora i cebulę pokroić na plasterki. Bułki rozkroić i przysmażyć delikatnie środek na tłuszczu pozostałym ze smażenia burgerów. Następnie posmarować majonezem, nałożyć sałatę, burgera skropić sokiem z cytryny, wyłożyć pomidora i cebulę oraz świeżą kolendrę. Podajemy np. z frytkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.