Wegetariańskie burgery z czerwonej fasoli

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 pełnoziarnistych bułek
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 duża, czerwona cebula
  • 1 pomidor malinowy
  • 6 liści sałaty lodowej
  • 4 łyżki majonezu
  • sok z 1 limonki
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra
  • masło Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę przesyp na durszlak i przepłukaj wodą. Przełóż do miski i zblenduj ( przez ok. 1 minutę). Dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Wbij jajko i dosyp bułkę tartą. Połącz składniki za pomocą łyżki lub dłoni.



Krok 2

Masę podziel na 6 części i uformuj z niej kotlety. Rozgrzej tłuszcz na patelni i obsmaż dokładnie kotlety z obu stron (ok. 2 minut). Sałatę umyj i osusz. Pomidora i cebulę pokrój na plasterki. Bułki przekrój i przesmaż delikatnie ich środek na tłuszczu pozostałym ze smażenia burgerów. Następnie posmaruj bułki majonezem i nałóż sałatę. Połóż kotleta i skrop go sokiem z cytryny. Przykryj go pomidorem, cebulą oraz świeżą kolendrą. Danie podawaj np. z frytkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.