Jarmużowa sałatka z granatem i pomarańczą

Alternatywą dla tradycyjnej sałaty może być jarmuż. Dzięki niemu, dania będą nie tylko zdrowsze, ale i ciekawsze. Jarmuż ma wyrazisty, pikantny smak z lekką goryczką. W połączeniu ze słodką pomarańczą i granatem będzie hitem letnich przyjęć i spotkań.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 opakowanie jarmużu
  • - 3 pomarańcze
  • - 2 granaty
  • - bazylia w proszku

Przygotowanie

Krok 1

Jarmuż myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki.



Krok 2

Jarmuż przekładamy do miski. Pomarańcze dokładnie myjemy, obieramy razem z białą skórką i dzielimy na cząstki. Połowę jednej z pomarańczy odkładamy do przygotowania sosu.



Krok 3

Aby wydobyć pestki z granatu musimy go przekroić wzdłuż i wyjąć je za pomocą łyżeczki lub noża. Kiedy połączymy ze sobą wszystkie składniki sałatki, skrapiamy ją dressingiem przygotowanym z soku z pomarańczy i bazylii.



Wskazówki

Przy wyborze granatu kierujmy się kolorem - im ciemniejszy kolor tym słodsze wnętrze.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.