Alternatywą dla tradycyjnej sałaty może być jarmuż. Dzięki niemu, dania będą nie tylko zdrowsze, ale i ciekawsze. Jarmuż ma wyrazisty, pikantny smak z lekką goryczką. W połączeniu ze słodką pomarańczą i granatem będzie hitem letnich przyjęć i spotkań.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Jarmuż myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Jarmuż przekładamy do miski. Pomarańcze dokładnie myjemy, obieramy razem z białą skórką i dzielimy na cząstki. Połowę jednej z pomarańczy odkładamy do przygotowania sosu.
Aby wydobyć pestki z granatu musimy go przekroić wzdłuż i wyjąć je za pomocą łyżeczki lub noża. Kiedy połączymy ze sobą wszystkie składniki sałatki, skrapiamy ją dressingiem przygotowanym z soku z pomarańczy i bazylii.
Przy wyborze granatu kierujmy się kolorem - im ciemniejszy kolor tym słodsze wnętrze.
Dodaj komentarz