Pyszna tarta z pomarańczami to pomysł na jesienny bądź zimowy deser. Jest to bardzo oryginalny deser, który sprawdzi się także na przyjęcie.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Na stolnicy lub blacie mieszamy mąkę z solą i cukrem. Następnie dodajemy masło i siekamy na drobne kawałeczki. Dodajemy śmietankę i zagniatamy szybko ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkowujemy. Formę do tarty lekko smarujemy masłem. Wykładamy ją ciastem. Nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy formę do zamrażarki. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.
Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstawiamy ciasto na 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Do garnka wyciskamy sok z pomarańczy, wodę, dodajemy skórkę oraz cukier. Podgrzewamy do zagotowania. Pomarańcze kroimy w plastry o grubości mniej więcej 3 mm. Dodajemy je do gotującego się syropu. Gotujemy pod uchyloną przykrywką na małym ogniu przez 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy w nim temperaturę do 175 stopni C.
Z syropu wyjmujemy pomarańcze. Spód tarty (przestudzony) smarujemy marmoladą. Na wierzch układamy plastry pomarańczy. Całość smarujemy syropem. Następnie wkładamy tarte do piekarnika na 35 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy tarte. Zostawiamy do ostygnięcia, a tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz