Tarta z pomarańczami

Pyszna tarta z pomarańczami to pomysł na jesienny bądź zimowy deser. Jest to bardzo oryginalny deser, który sprawdzi się także na przyjęcie.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 1,5 szklanki mąki
  • - 2/3 szklanki cukru lub cukru pudru
  • - szczypta soli – ok ¼ łyżeczki
  • - 150 g masła
  • - 4 łyżki zimnej Śmietanki Łaciatej 30%

Nadzienie:

  • - 4 średnie pomarańcze z cienką skórką
  • - 1,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • - 1 szklanka wody
  • - 1/2 szklanki cukru
  • - 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • - 1/2 szklanki dobrej marmolady pomarańczowej
  • - cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Na stolnicy lub blacie mieszamy mąkę z solą i cukrem. Następnie dodajemy masło i siekamy na drobne kawałeczki. Dodajemy śmietankę i zagniatamy szybko ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkowujemy. Formę do tarty lekko smarujemy masłem. Wykładamy ją ciastem. Nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy formę do zamrażarki. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.



Krok 3

Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstawiamy ciasto na 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 10 minut.



Krok 4

Do garnka wyciskamy sok z pomarańczy, wodę, dodajemy skórkę oraz cukier. Podgrzewamy do zagotowania. Pomarańcze kroimy w plastry o grubości mniej więcej 3 mm. Dodajemy je do gotującego się syropu. Gotujemy pod uchyloną przykrywką na małym ogniu przez 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy w nim temperaturę do 175 stopni C.



Krok 5


Z syropu wyjmujemy pomarańcze. Spód tarty (przestudzony) smarujemy marmoladą. Na wierzch układamy plastry pomarańczy. Całość smarujemy syropem. Następnie wkładamy tarte do piekarnika na 35 minut.



Krok 6

Po upieczeniu wyjmujemy tarte. Zostawiamy do ostygnięcia, a tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.