Wszystkie smaki późnego lata zamknięte w jednej potrawie... Tak można określić ratatouille. W środku znajdziemy cukinie, papryki, bakłażana i pomidory. Warto wypróbować to danie, póki mamy jeszcze dostęp do świeżych warzyw - zimą zdecydowanie nie będzie takiego wyboru. Ratatouille najlepiej smakuje jedzone ze świeżym pieczywem.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Bakłażana pokroić w kostkę, przełożyć na sito, oprószyć solą. Odstawić na około 20 minut. Po tym czasie odcisnąć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody.
Z pomidorów usunąć szypułki, następnie naciąć je z góry i z dołu, sparzyć, schłodzić i obrać ze skóry. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę.
Obie cukinie pokroić w półplasterki. Cebulę i obie papryki pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
W szerokim garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, czosnek i liść laurowy. Smażyć na małym ogniu do zeszklenia się cebuli. Następnie dodać papryki, po 3 minutach bakłażana, po 4 minutach cukinie. Posolić i popieprzyć. Całość smażyć około 5 minut, a następnie dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem oraz suszony tymianek. Zagotować.
Ratatouille przykryć i dusić około 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania spróbować i doprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz