Jednogarnkowe ratatouille

Wszystkie smaki późnego lata zamknięte w jednej potrawie... Tak można określić ratatouille. W środku znajdziemy cukinie, papryki, bakłażana i pomidory. Warto wypróbować to danie, póki mamy jeszcze dostęp do świeżych warzyw - zimą zdecydowanie nie będzie takiego wyboru. Ratatouille najlepiej smakuje jedzone ze świeżym pieczywem.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • - 1 zielona cukinia,
  • - 1 żółta cukinia,
  • - 1 bakłażan,
  • - 1 papryka czerwona,
  • - 1 papryka zielona,
  • - 2 cebule,
  • - 3 ząbki czosnku,
  • - 1 liść laurowy,
  • - 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz,
  • - oliwa z oliwek do smażenia

Dodatkowo:

  • - posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażana pokroić w kostkę, przełożyć na sito, oprószyć solą. Odstawić na około 20 minut. Po tym czasie odcisnąć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody.



Krok 2

Z pomidorów usunąć szypułki, następnie naciąć je z góry i z dołu, sparzyć, schłodzić i obrać ze skóry. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę.



Krok 3

Obie cukinie pokroić w półplasterki. Cebulę i obie papryki pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.



Krok 4

W szerokim garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, czosnek i liść laurowy. Smażyć na małym ogniu do zeszklenia się cebuli. Następnie dodać papryki, po 3 minutach bakłażana, po 4 minutach cukinie. Posolić i popieprzyć. Całość smażyć około 5 minut, a następnie dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem oraz suszony tymianek. Zagotować.



Krok 5

Ratatouille przykryć i dusić około 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania spróbować i doprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.