Risotto z sosem sojowym to proste, szybkie, łatwe i tanie danie o intensywnym smaku.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler, Soja
Ze śmietanką
Seler, pietruszkę, cebule i czosnek drobno siekamy.
W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.
Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pożądaną ilość sosu sojowego. Pamiętajmy, aby dodawać sos sojowy mały porcjami, gdyż jest bardzo intensywny w smaku.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 1 łyżkę masła. Całość ostrożnie mieszamy.
Gotowe risotto posypujemy startym parmezanem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Podajemy razem z sosem sojowym.
Dodaj komentarz