Risotto z sosem sojowym

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

2

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Seler Soja

Składniki

Składniki:

200 g ryżu do risotto

4 szklanki bulionu warzywnego

50 g parmezanu

1 cebula

1 seler

2 ząbki czosnku

3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%

1 łyżka masła

oliwa z oliwek

sól

pieprz

natka pietruszki

sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

  • Seler, pietruszkę, cebule i czosnek drobno siekamy.

Krok 2

  • W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.

Krok 3

  • Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pożądaną ilość sosu sojowego. Pamiętajmy, aby dodawać sos sojowy mały porcjami, gdyż jest bardzo intensywny w smaku.

Krok 4

  • Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 1 łyżkę masła. Całość ostrożnie mieszamy.

Krok 5

  • Gotowe risotto posypujemy startym parmezanem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wskazówki

  • Podajemy razem z sosem sojowym.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0