Sałatka brokułowa z boczkiem i sosem czosnkowym

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duży bukiet brokułów
  • 120 g boczku wędzonego
  • 2-3 jajka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Nastawić wodę w garnku, posolić. Gdy woda się zagotuje, wrzucić brokuły i gotować je przez 3-4 minuty. Odcedzić.



Krok 2

Ugotować na twardo jajka.



Krok 3

Boczek pokroić w cienkie plasterki, a następnie na kilkucentymetrowe kawałki. Podsmażyć boczek na rumiano z obu stron. Zdjąć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.



Krok 4

Na dużym talerzu ułożyć różyczki brokułu, jajka pokrojone na ćwiartki oraz usmażony boczek.



Krok 5

Przełożyć jogurt naturalny do miseczki. Dodać łyżkę oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz świeżo zmielony pieprz. Dokładnie wymieszać, a następnie polać sosem sałatkę.



Krok 6

Posypać płatkami migdałów.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.