1. Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. Do maki dodac posiekaną margarynę , jajko żółtko, cukry, śmietanę. Składniki najpierw wymieszac a nastepnie zagniesc ciasto. Podzielic na połowę , owinąc w folię spożywczą i schłodzic w lodówce. 2. Jabłka obrac,odrzucic gniazda , a nastepnie jabłka zetrzec na tarce o grubych oczkach. Dodac cynamon i cukier waniliowy , wymieszac.Odstawic. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. 3. Rozwałkowac połowe ciasta , wyłozyc ciastem dno blachy i boki,Na ciescie wyłozyc mase z jabłek odcisnieta z nadmiaru powstałego soku. Druga połowe ciasta rozwałkowac, pociac na pasy o szerokosci 1 , 5 cm i ułozyc kratkę. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut w temp. 180 s c. Po upieczeniu oprózyc cukrem pudrem, smacznego:)
blacha 25 na 25. mase z jabłek odciskany z nadmiaru soku.
Dodaj komentarz