jesienny jabłecznik

Autor:

mileneczka5

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • Kruchce ciasto:,
  • 3, 5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3\4 kostki schłodzonej margaryny,
  • 3\4 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 zółtka,
  • cukier waniliowy,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • ,
  • 2. Na nadzenie:,
  • 1,5 kg jabłek,
  • 1 łyzka cukru waniliowego,
  • cynamon do smaku,
  • ,
  • oraz,
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie

Krok 1

1. Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. Do maki dodac posiekaną margarynę , jajko żółtko, cukry, śmietanę. Składniki najpierw wymieszac a nastepnie zagniesc ciasto. Podzielic na połowę , owinąc w folię spożywczą i schłodzic w lodówce. 2. Jabłka obrac,odrzucic gniazda , a nastepnie jabłka zetrzec na tarce o grubych oczkach. Dodac cynamon i cukier waniliowy , wymieszac.Odstawic. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. 3. Rozwałkowac połowe ciasta , wyłozyc ciastem dno blachy i boki,Na ciescie wyłozyc mase z jabłek odcisnieta z nadmiaru powstałego soku. Druga połowe ciasta rozwałkowac, pociac na pasy o szerokosci 1 , 5 cm i ułozyc kratkę. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut w temp. 180 s c. Po upieczeniu oprózyc cukrem pudrem, smacznego:)



Wskazówki

blacha 25 na 25. mase z jabłek odciskany z nadmiaru soku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.