Torcik makowy z figami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła Łaciate
  • 5 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka gęstej śmietany Łaciata 36%

Masa makowa:

  • 30-40 dag maku
  • 2 jabłka
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag masła Łaciate
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 2 łyżki rodzynek
  • Aromat migdałowy
  • Aromat pomarańczowy,
  • Bułka tarta

Dodatkowo:

  • 2 figi
  • 1 białko

Przygotowanie

Krok 1

Mak sparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce.



Krok 2

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć z makiem, dodać starte na tarce jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, aromat i skórkę kandyzowaną. Pod koniec delikatnie wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek.



Krok 3

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy, śmietanę i żółtka. Siekać do połączenia się składników, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.



Krok 4

Następnie rozwałkować i włożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm, posypać bułką tartą, wyłożyć masę makową, wyrównać, posmarować białkiem, ułożyć pokrojone figi i pozostałe resztki ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.