Jogurtowe bułki

Autor:

Aneta Gwiner

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 10 g drożdży suchych
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 460 g mąki pszennej typ 550
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Wodę podgrzać, wymieszać z 2 łyżkami jogurtu i miodem, dodać drożdże i wymieszać, odstawić.



Krok 2

Do miskI przesiać mąkę, sól i wymieszać, dodać jajko, olej i resztę jogurtu. Dodać odczyn drożdżowy i ugnieść. Przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 40 minut. Jak ciasto podwoi swoją objętość ugniatamy jeszcze kilka razy i formujemy z ciasta pasek o szerokości 8 cm i długości ok. 60 cm.



Krok 3

Kroimy na równe prostokąty, przykrywamy i zostawiamy na 30 min.



Krok 4

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i w temp 200°C i pieczemy przez 20 min.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.