Panna cotta z domową galaretką

Francuski deser panna cotta z domową, naturalną galaretką. Możesz ją przygotować z pestek granatu lub porzeczek.

Im dłużej będziesz schładzała go w lodówce, tym lepiej.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 ml mleka Łaciate
  • - 2½ łyżeczki żelatyny w proszku
  • - ½ l śmietanki Łaciata 36%
  • - 100 g cukru
  • - 1 laska wanilii
  • - 250 g jogurtu greckiego Mlekpol

Galaretka z granatu:

  • - pestki z 1 granatu
  • - 5 łyżeczek żelatyny
  • - 100 g cukru

Przygotowanie

Krok 1

W garnku zagotuj mleko z cukrem. Dodaj nasiona z laski wanilii. Odstaw do wystudzenia.



Krok 2

Żelatynę w proszku namocz w 3 łyżkach zimnej wody.



Krok 3

Następnie mleko przelej przez sitko. Dodaj śmietankę Łaciatą i zagotuj. Dodaj żelatynę i mieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj jogurt. Zamieszaj.



Krok 4

Pestki granatu zalej wodą i cukrem. Gotuj ok. 15 min., doprowadzając do wrzenia. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj. Odstaw i poczekaj, aż galaretka zacznie się ścinać.



Krok 5

Jogurtową masę wlej do pucharków do 2/3 wysokości. Następnie dodaj galaretkę. Tak przygotowany deser schładzaj w lodówce, najlepiej przez całą noc. Wierzch ozdób pestkami granatu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.