Francuski deser panna cotta z domową, naturalną galaretką. Możesz ją przygotować z pestek granatu lub porzeczek.
Im dłużej będziesz schładzała go w lodówce, tym lepiej.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
W garnku zagotuj mleko z cukrem. Dodaj nasiona z laski wanilii. Odstaw do wystudzenia.
Żelatynę w proszku namocz w 3 łyżkach zimnej wody.
Następnie mleko przelej przez sitko. Dodaj śmietankę Łaciatą i zagotuj. Dodaj żelatynę i mieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj jogurt. Zamieszaj.
Pestki granatu zalej wodą i cukrem. Gotuj ok. 15 min., doprowadzając do wrzenia. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj. Odstaw i poczekaj, aż galaretka zacznie się ścinać.
Jogurtową masę wlej do pucharków do 2/3 wysokości. Następnie dodaj galaretkę. Tak przygotowany deser schładzaj w lodówce, najlepiej przez całą noc. Wierzch ozdób pestkami granatu.
Dodaj komentarz