Ciasto z kolorowymi porzeczkami

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła Łaciate
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 1/2 szklanki mleka Łaciate
  • 1 cukier waniliowy albo aromat waniliowy
  • czarna i czerwona porzeczka
  • mniej więcej po szklance tych owoców - pełna szklanka czarnej porzeczki i szklanka czerwonej porzeczki
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Masło roztapiamy w garnuszku na małym ogniu i studzimy. Całe jajka miksujemy z cukrami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zimne masło. Na koniec dodajemy mleko i ucieramy całość do połączenia. Formę o wym. 24x38cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Na cieście kładziemy porzeczki.Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180ºC przez ok. 35-40 minut . Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.