Jogurtowe ciasto z borówkami amerykańskimi

Pyszne i proste ciasto na bazie jogurtu greckiego ze słodkimi borówkami amerykańskimi - idealny letni deser. Samo przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut. Sprawdzi się na rodzinny obiad i na spotkanie z przyjaciółmi.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 230 g mąki pszennej
  • - 150 g jogurtu greckiego Mlekpol
  • - 150 g borówek amerykańskich
  • - 100 g cukru
  • - 2 jajka
  • - 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

Krok 1

Składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby zdążyły ogrzać się do temperatury pokojowej.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180⁰C.



Krok 3

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę.



Krok 4

W drugiej misce umieścić jajka, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować do połączenia. Dodać jogurt i ponownie zmiksować.



Krok 5

Mokre składniki dodać do suchych składników, całość dokładnie zmiksować.



Krok 6

Borówki umyć i dokładnie osuszyć. Obsypać łyżeczką mąki pszennej.



Krok 7

Keksówkę o wymiarach 20x11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ¼ masy, posypać równomiernie ¼ borówek, zalać masą. Powtarzać do wykończenia składników.



Krok 8

Wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut, do suchego patyczka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.