Pyszne i proste ciasto na bazie jogurtu greckiego ze słodkimi borówkami amerykańskimi - idealny letni deser. Samo przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut. Sprawdzi się na rodzinny obiad i na spotkanie z przyjaciółmi.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby zdążyły ogrzać się do temperatury pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej misce umieścić jajka, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować do połączenia. Dodać jogurt i ponownie zmiksować.
Mokre składniki dodać do suchych składników, całość dokładnie zmiksować.
Borówki umyć i dokładnie osuszyć. Obsypać łyżeczką mąki pszennej.
Keksówkę o wymiarach 20x11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ¼ masy, posypać równomiernie ¼ borówek, zalać masą. Powtarzać do wykończenia składników.
Wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut, do suchego patyczka.
Dodaj komentarz