Jogurtowe ciasto ze świeżymi brzoskwiniami

Delikatne i proste w wykonaniu jogurtowe ciasto ze świeżymi brzoskwiniami. Idealny deser na lato. Ważne jest, aby przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest już gotowe - w zależności od piekarnika czas pieczenia może się różnić.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 340 g mąki pszennej,
  • - 250 g drobnego cukru,
  • - 200 ml jogurtu naturalnego Mlekpol,
  • - 200 g masła Łaciate,
  • - 4 brzoskwinie,
  • - 3 jajka,
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • - cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Jogurt i jajka ogrzać do temperatury pokojowej.



Krok 2

Masło pokroić w kostkę, przełożyć do garnuszka i rozpuścić na małym ogniu. Ostudzić.



Krok 3

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, a następnie jogurt, jajka i ekstrakt waniliowy. Krótko zmiksować, jedynie do połączenia się składników. Do masy stopniowo wlewać masło, mieszając delikatnie łyżką.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 5

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wlać masę.



Krok 6

Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestkę. Każdą połowę pokroić na 3-4 plastry. Brzoskwinie ułożyć na wierzchu ciasta.



Krok 7

Tortownicę wstawić do piekarnika i piec około 60 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.