Delikatne i proste w wykonaniu jogurtowe ciasto ze świeżymi brzoskwiniami. Idealny deser na lato. Ważne jest, aby przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest już gotowe - w zależności od piekarnika czas pieczenia może się różnić.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Jogurt i jajka ogrzać do temperatury pokojowej.
Masło pokroić w kostkę, przełożyć do garnuszka i rozpuścić na małym ogniu. Ostudzić.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, a następnie jogurt, jajka i ekstrakt waniliowy. Krótko zmiksować,tylko do połączenia się składników. Do masy stopniowo wlewać masło mieszając delikatnie łyżką.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wlać masę.
Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestkę. Każdą połówkę owocu pokroić na 3-4 plastry. Brzoskwinie ułożyć na wierzchu ciasta lekko je dociskając.
Tortownicę wstawić do piekarnika i piec około 60 minut do tak zwanego „suchego patyczka”. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj komentarz