Jogurtowiec z musem morelowym

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa jogurtowa :

  • 1 litr jogurtu Augustowskiego naturalnego
  • 8 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka kakao

Mus morelowy :

  • 1 puszka moreli (820g)
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Dodatkowo :

  • biszkopty okrągłe - 150 g,
  • herbatniki - 16 szt

Przygotowanie

Masa jogurtowa :

Do wysokiego naczynia wlać jogurt, dodać cukier, zmiksować.
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia.
Następnie żelatynę podgrzać, dodać do jogurtów mieszając, aby nie zrobiły się grudki.



Mus morelowy:

Morele odlać z soku, odsączyć na sicie.
Sok uzupełnić wodą tak, aby powstało 0,5 litra, podgrzać, zdjąć z ognia i do gorącego soku wsypać galaretki z żelatyną, dobrze wymieszać do rozpuszczenia galaretek i żelatyny.
Morele zmiksować, dodać do syropu z galaretkami, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.



Składanie ciasta

Spód tortownicy 26 cm, wyłożyć biszkoptami, na biszkopty wyłożyć większą część jogurtu, warstwę herbatników i resztę jogurtu wymieszanego z kakao.
Na samym końcu wylać mus morelowy, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.