Zupa z pieczonych buraczków czerwonych

Zupa z pieczonych buraczków czerwonych to danie pyszne i smaczne. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Warto wypróbować ten przepis.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 800 g buraków
  • - 1 cebula
  • - 5 ząbków czosnku
  • - 5 łyżek oleju
  • - 1,5 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 5 liści bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Buraki obieramy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy ze skórki.



Krok 2

Przygotowujemy naczynie żaroodporne: smarujemy je olejem, a następnie umieszczamy w nim w kolejności od spodu ku górze: buraki, cebulę i czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy do momentu, kiedy buraki będą miękkie.



Krok 3

Warzywa z piekarnika miksujemy i łączymy z bulionem. Gotujemy.



Krok 4 

Następnie zupę dekorujemy śmietanką Łaciatą i liśćmi bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.