Pizza z arbuza z fetą, szynką i oliwkami

Zdrowa i lekka pizza. Oryginalna przekąska na letnią imprezę na świeżym powietrzu. Zasmakuje dzieciom oraz dorosłym.

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 arbuz (nieduży)
  • 200 g sera feta
  • Ok. 200 g szynki parmeńskiej
  • Ok. 15 zielonych oliwek (mogą być z papryczką)
  • 15 listków bazylii
  • Syrop klonowy
  • Sok z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Arbuza myjemy i kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy taki plaster kroimy jeszcze na 6 kawałków jak pizzę.



Krok 2

Na arbuzowych kawałkach układamy kawałki szynki, kruszymy fetę. Następnie oliwki kroimy w plastry i również układamy na wierzch arbuza.



Krok 3

Syrop klonowy mieszamy z sokiem z cytryny w równych ilościach, tzn. na 1 łyżkę syropu klonowego dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny. Dekorujemy arbuzową pizzę listkami bazylii. Skrapiamy kawałki wymieszanym sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.