Cukinie dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić na grube krążki. Wydrążyć miąższ.
Na głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i namoczone przez noc rodzynki . Smażyć przez około 2 minuty, dodać kminek i nasiona kolendry.
Dodać mielone mięso i smażyć przez 2 minuty.
Na osobnej patelni przygotować sos - dodać pomidory z puszki razem z zalewą oraz koncentrat. Dodać paprykę słodką, ostrą oraz sól i pieprz.
W osobnym garnku ugotować ryż. Gotowy ryż dodać do mięsa, wszytko dokładnie wymieszać.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Dno wysmaruj masłem. Wydrążone krążki cukinii układaj obok siebie i wypełniaj farszem.
Zalać sosem pomidorowym i zapiekać (można również posypać startą mozzarellą). Zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Podawać posypane świeżymi ziołami.
Dodaj komentarz