Kabak Dolmasi

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 sztuk cukinii
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g białego ryżu
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

Przygotowanie

Krok 1

Cukinie dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić na grube krążki. Wydrążyć miąższ.



Krok 2

Na głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i namoczone przez noc rodzynki . Smażyć przez około 2 minuty, dodać kminek i nasiona kolendry.



Krok 3

Dodać mielone mięso i smażyć przez 2 minuty.



Krok 4

Na osobnej patelni przygotować sos - dodać pomidory z puszki razem z zalewą oraz koncentrat. Dodać paprykę słodką, ostrą oraz sól i pieprz.



Krok 5

W osobnym garnku ugotować ryż. Gotowy ryż dodać do mięsa, wszytko dokładnie wymieszać.



Krok 6

Przygotuj naczynie żaroodporne. Dno wysmaruj masłem. Wydrążone krążki cukinii układaj obok siebie i wypełniaj farszem.



Krok 7

Zalać sosem pomidorowym i zapiekać (można również posypać startą mozzarellą). Zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180°C.



Wskazówki

Podawać posypane świeżymi ziołami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.