Krewetki umyj, oczyść i obierz. Czosnek cienko pokrój. Zetrzyj skórkę z cytryny. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw. W międzyczasie podgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu, dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, aż będzie pachnący. Dodaj krewetki i smaż, aż staną się różowe i ugotowane, około 2-3 minut z każdej strony.
Wyciśnij sok z cytryny na krewetki, posyp skórką cytrynową i połową natki pietruszki, a następnie wymieszaj.
Dodaj ugotowany ryż do patelni wraz z pozostałą oliwą z oliwek. Wymieszaj, aby ryż był dobrze pokryty. Gotuj przez 1 minutę, a następnie dopraw. Zdejmij z ognia, posyp resztą natki pietruszki i podawaj z dodatkowymi kawałkami cytryny do wyciskania. Smacznego!
Dodaj komentarz