Ryż z krewetkami i czosnkiem

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 350 g ryżu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g krewetek
  • 1 cytryna
  • 25 g natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki umyj, oczyść i obierz. Czosnek cienko pokrój. Zetrzyj skórkę z cytryny. Natkę pietruszki drobno posiekaj.



Krok 2

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw. W międzyczasie podgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu, dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, aż będzie pachnący. Dodaj krewetki i smaż, aż staną się różowe i ugotowane, około 2-3 minut z każdej strony.



Krok 3

Wyciśnij sok z cytryny na krewetki, posyp skórką cytrynową i połową natki pietruszki, a następnie wymieszaj.



Krok 4

Dodaj ugotowany ryż do patelni wraz z pozostałą oliwą z oliwek. Wymieszaj, aby ryż był dobrze pokryty. Gotuj przez 1 minutę, a następnie dopraw. Zdejmij z ognia, posyp resztą natki pietruszki i podawaj z dodatkowymi kawałkami cytryny do wyciskania. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.