Pierś z kurczaka pieczona z warzywami

Autor:

Ania321

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 8-10 pieczarek
  • kilka różyczek kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 papryka biała
  • ½ papryki czerwonej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka tymianku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • Kilka ziemniaków
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie do posypania ziemniaków

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dokładnie umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Wlać oliwę i dodać wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać tak, by mięso pokryło się równomiernie marynatą. Wstawić do lodówki na całą noc.



Krok 2

Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i podgotować przez 6-7 minut w osolonej wodzie (licząc od momentu zagotowania).



Krok 3

Paprykę pokroić w dość spore paski. Marchewkę pokroić w plasterki. Kalafiora podzielić na różyczki.



Krok 4

W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso. Na wierzchu ułożyć warzywa oraz pokrojone na połówki pieczarki. Skropić wszystko oliwą. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut w temperaturze 200°C.



Krok 5

Podgotowane ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika 15-20 minut przed końcem pieczenia mięsa z warzywami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.