Kaczka i pomarańcze to duet idealny. Jeśli dodać do tego jeszcze miód i chili, to mamy potrawę, której nie sposób się oprzeć. Owszem – wymaga trochę czasu, który trzeba poświęcić na marynowanie i pieczenie, jednak dla takiego efektu warto się postarać.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Przygotowujemy marynatę. Ścieramy skórkę z 2 pomarańczy. Trzy pomarańcze wyciskamy. Pozostałą, jedną pomarańczę kroimy w plasterki. Startą skórkę z pomarańczy dodajemy do soku z pomarańczy, dodajemy również sok z cytryny, 1 łyżkę oleju, chili, paprykę, miód, sól, pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Tak przygotowaną marynatą smarujemy kaczkę i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie przekładamy kaczkę razem z marynatą do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojone w plasterki pomarańczy i całość pieczemy 2 godziny w temperaturze 180°C.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-20 22:01:00
Na pewno bardzo smaczne, warto wypróbować:)
Odpowiedz