Kacze nogi w pikantnej marynacie pomarańczowej

Kaczka i pomarańcze to duet idealny. Jeśli dodać do tego jeszcze miód i chili, to mamy potrawę, której nie sposób się oprzeć. Owszem – wymaga trochę czasu, który trzeba poświęcić na marynowanie i pieczenie, jednak dla takiego efektu warto się postarać.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 nogi z kaczki
  • 4 pomarańcze
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • Sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy marynatę. Ścieramy skórkę z 2 pomarańczy. Trzy pomarańcze wyciskamy. Pozostałą, jedną pomarańczę kroimy w plasterki. Startą skórkę z pomarańczy dodajemy do soku z pomarańczy, dodajemy również sok z cytryny, 1 łyżkę oleju, chili, paprykę, miód, sól, pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki.



Krok 2

Tak przygotowaną marynatą smarujemy kaczkę i odstawiamy na 2 godziny.



Krok 3

Po tym czasie przekładamy kaczkę razem z marynatą do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojone w plasterki pomarańczy i całość pieczemy 2 godziny w temperaturze 180°C.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-20 22:01:00

Na pewno bardzo smaczne, warto wypróbować:)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.