Kaczka pieczona

Kaczka smakuje wyśmienicie i naprawdę warto jej spróbować. Potrawa należy do dań tzw. jednogarnkowych, co jest wygodne ze względu na zaoszczędzoną pracę i czas. Będzie doskonałym obiadem rodzinnym.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Seler

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Seler

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 małe kaczki lub 1 duża
  • - 50 g słoniny
  • - 200 g smalcu
  • - 2 duże cebule
  • - 4 pomidory
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 1 szklanka mąki
  • - 1 seler
  • - 1 kg ziemniaków
  • - 6 pieczarek
  • - 1 puszka zielonego groszku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kaczkę myjemy, suszymy, kroimy i smażymy na gorącym tłuszczu. Dodajemy pokrojoną słoninę i drobno pokrojoną cebulę.



Krok 2

Gdy cebula się zarumieni, dodajemy mąkę i mieszamy.



Krok 3

Warzywa obgotowujemy w osolonej wodzie na półtwardo, po czym wyjmujemy i kroimy.



Krok 4

Kaczkę ze słoninką i cebulką przekładamy do żaroodpornego naczynia, obkładamy gotowanymi warzywami z ziemniakami, dodajemy groszek i pokrojone w ćwiartki pieczarki i pomidory z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika do upieczenia na ok. 1 godzinę w średniej temperaturze.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.