Kaczka smakuje wyśmienicie i naprawdę warto jej spróbować. Potrawa należy do dań tzw. jednogarnkowych, co jest wygodne ze względu na zaoszczędzoną pracę i czas. Będzie doskonałym obiadem rodzinnym.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Seler
Bez laktozy
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kaczkę myjemy, suszymy, kroimy i smażymy na gorącym tłuszczu. Dodajemy pokrojoną słoninę i drobno pokrojoną cebulę.
Gdy cebula się zarumieni, dodajemy mąkę i mieszamy.
Warzywa obgotowujemy w osolonej wodzie na półtwardo, po czym wyjmujemy i kroimy.
Kaczkę ze słoninką i cebulką przekładamy do żaroodpornego naczynia, obkładamy gotowanymi warzywami z ziemniakami, dodajemy groszek i pokrojone w ćwiartki pieczarki i pomidory z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika do upieczenia na ok. 1 godzinę w średniej temperaturze.
Dodaj komentarz