Sezamowy Burger

Autor:

eureka22

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Powrót do szkoły

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Powrót do szkoły


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • Składniki do przygotowania kotletów:,
  • 500g mięsa mielonego z indyka,,
  • 1 mała czerstwa bułka,,
  • 1 starta cebula,,
  • 1 jajko,,
  • 1 łyżeczka soli,,
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
  • ok. 1/4 zimnej wody,,
  • sezam do obtoczenia,,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • Pozostałe składniki : ciabatki, papryka czerwona, plastry sera żółtego, cebula czerwona, liście sałaty,

Przygotowanie

Krok 1

1. Bułkę zalać mlekiem wodą, odstawić do namoczenia na 10 minut. 2. Do miski włożyć zmielone mięso, cebulę . Następnie dodać jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę, wszystko dobrze wymieszać. W trakcie wyrabiania ,dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. 3. Uformować kotlety, obtoczyć w sezamie i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron dobrze jest przełożyć kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 15 minut. Unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą w środku idealnie miękkie. 4. Tak usmażone mięso wkładać do bułek , ciabatek , posmarowanych masłem w następującej kolejności: -sałata, - plaster sera żółtego -krążki cebuli czerwonej, - kotlet z sezamem, - papryka czerwona -sałata Do przegryzania, idealnie nadają się pomidorki koktajlowe . Takie sezamowe burgery są pyszne, sycące i pięknie wyglądają.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.