1. Bułkę zalać mlekiem wodą, odstawić do namoczenia na 10 minut. 2. Do miski włożyć zmielone mięso, cebulę . Następnie dodać jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę, wszystko dobrze wymieszać. W trakcie wyrabiania ,dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. 3. Uformować kotlety, obtoczyć w sezamie i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron dobrze jest przełożyć kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 15 minut. Unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą w środku idealnie miękkie. 4. Tak usmażone mięso wkładać do bułek , ciabatek , posmarowanych masłem w następującej kolejności: -sałata, - plaster sera żółtego -krążki cebuli czerwonej, - kotlet z sezamem, - papryka czerwona -sałata Do przegryzania, idealnie nadają się pomidorki koktajlowe . Takie sezamowe burgery są pyszne, sycące i pięknie wyglądają.
Dodaj komentarz