Drożdże wymieszać z cukrem, wodą i mlekiem. Wsypać przesianą mąkę, zagnieść ciasto, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać sól, oliwę i przyprawę, wyrobić. Na posypanej mąką stolnicy, uformować krążek, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odłożyć na kilkanaście minut. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy z posiekaną cebulą. Wsypać pokrojone pieczarki, poddusić. Dodać ketchup, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Farsz wyłożyć na przygotowany krążek z ciasta. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser pleśniowy. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Drożdże wymieszać z cukrem, wodą i mlekiem. Wsypać przesianą mąkę, zagnieść ciasto, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie dodać sól, oliwę i przyprawę, wyrobić.
Na posypanej mąką stolnicy uformować krążek, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odłożyć na kilkanaście minut.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy z posiekaną cebulą. Wsypać pokrojone pieczarki, poddusić. Dodać ketchup, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Farsz wyłożyć na przygotowany krążek z ciasta.
Na wierzchu ułożyć pokrojony ser pleśniowy. Włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 12-15 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Dodaj komentarz