Kto raz spróbuje mięciutkiego mięsa z kaczki, pokocha ją bez dwóch zdań. W tej wersji danie, które możemy podać na uroczysty rodzinny obiad - cała kaczka zapiekana w sosie pieczarkowym ze szparagami. Domownicy będą zachwyceni!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kaczkę oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Lekko obsmażamy na patelni. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego.
Połowę pieczarek kroimy w plasterki, resztę zostawiamy w całości. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Szparagi kroimy na połówki. Wszystko dodajemy do kaczki.
Dodajemy również wino i bulion, doprawiamy i pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj komentarz