Kaczka zapiekana w pieczarkach

Kto raz spróbuje mięciutkiego mięsa z kaczki, pokocha ją bez dwóch zdań. W tej wersji danie, które możemy podać na uroczysty rodzinny obiad - cała kaczka zapiekana w sosie pieczarkowym ze szparagami. Domownicy będą zachwyceni!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kaczka
  • - 600 g pieczarek
  • - 4 łyżki masła Łaciate
  • - 2 szklanka białego wina
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 2 cebule
  • - 250 g szparagów
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kaczkę oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Lekko obsmażamy na patelni. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego.



Krok 2

Połowę pieczarek kroimy w plasterki, resztę zostawiamy w całości. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Szparagi kroimy na połówki. Wszystko dodajemy do kaczki.



Krok 3

Dodajemy również wino i bulion, doprawiamy i pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.