Risotto na słodko. Polecane jako lunch. Idealne dla dzieci.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Ananasa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, rodzynki namaczamy w wodzie co najmniej godzinę przed ich użyciem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wsypujemy ryż. Ważne aby każde ziarno było pokryte oliwą. Smażymy 2 minuty i zalewamy ryż mlekiem.
Po wchłonięciu przez ryż mleka, dodajemy stopniowo wody. Gotujemy do uzyskania konsystencji al dente.
Pod koniec gotowania łączymy ryż z ananasem i rodzynkami. Dodajemy również 30 ml śmietanki Łaciatej, aby uzyskać kremową konsystencję i smak.
Przed podaniem posypujemy pietruszką. Smacznego!
Można dosłodzić do smaku miodem. Idealne w zestawienie ze szklanką mleka.
Dodaj komentarz