Risotto z ananasem i rodzynkami

Risotto na słodko. Polecane jako lunch. Idealne dla dzieci.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu do risotto
  • 200 g ananasa
  • 50 g rodzynek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki wody
  • 30 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • Oliwa z oliwek
  • Świeża pietruszka
  • Opcjonalnie: miód

Przygotowanie

Krok 1

Ananasa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, rodzynki namaczamy w wodzie co najmniej godzinę przed ich użyciem.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wsypujemy ryż. Ważne aby każde ziarno było pokryte oliwą. Smażymy 2 minuty i zalewamy ryż mlekiem.



Krok 3

Po wchłonięciu przez ryż mleka, dodajemy stopniowo wody. Gotujemy do uzyskania konsystencji al dente.



Krok 4

Pod koniec gotowania łączymy ryż z ananasem i rodzynkami. Dodajemy również 30 ml śmietanki Łaciatej, aby uzyskać kremową konsystencję i smak.



Krok 5

Przed podaniem posypujemy pietruszką. Smacznego!



Wskazówki

Można dosłodzić do smaku miodem. Idealne w zestawienie ze szklanką mleka.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.