Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Rodzynki namoczyć w rumie. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, wlać mleko i dodać 2 żółtka.
Całość zmiksować. Białka ubić na pianę wraz ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka dodać do masy i delikatnie połączyć składniki.
Patelnie o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wylać masę.
Masa nie powinna być grubsza niż 2 cm. Na wierzchu ułożyć odsączone rodzynki.
Smażyć na złoty kolor około 4 – 5 minut z obu stron.
Omlet porozrywać na patelni widelcem na mniejsze kawałki i jeszcze chwilę smażyć.
Przełożyć na talerze i posypać cukrem pudrem. Podawać z powidłami śliwkowymi.
Dodaj komentarz