Kaiserschmarrn – omlet cesarski

Autor:

Aneta P

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Omlet:

  • jajka 2 szt,
  • mleko łaciate 1/2 szk
  • mąka pszenna 1/2 szk
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier puder 1 łyżka
  • rodzynki 2 łyżki
  • rum 50 ml
  • sól 1 szczypta
  • masło łaciate 1 łyżka
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Rodzynki namoczyć w rumie. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, wlać mleko i dodać 2 żółtka.
Całość zmiksować. Białka ubić na pianę wraz ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka dodać do masy i delikatnie połączyć składniki.



Krok 2

Patelnie o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wylać masę.
Masa nie powinna być grubsza niż 2 cm. Na wierzchu ułożyć odsączone rodzynki.
Smażyć na złoty kolor około 4 – 5 minut z obu stron.
Omlet porozrywać na patelni widelcem na mniejsze kawałki i jeszcze chwilę smażyć.



Krok 3

Przełożyć na talerze i posypać cukrem pudrem. Podawać z powidłami śliwkowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.