Dyniowa Szakszuka

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Dyniowa szakszuka

  • szklankę utartej dyni,
  • 2-3 średniej wielkości pomidory malinowe,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła Łaciate,
  • 1 mała cebulka zwykła,
  • kawałek słodkiej papryki czerwonej i zielonej,
  • kawałek czerwonej cebuli,
  • trochę szczypiorku,
  • sól, pieprz,
  • szczypta cukru,
  • 2 jajka klasa "L"

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzaną patelnię dajemy masło oraz drobno posiekaną zwykłą cebulkę - podsmażamy ją aż się zeszkli a między czasie nacinamy pomidory i zalewamy wrzątkiem by pozbawić ich skórki. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażamy mieszając. Kolejno dodajemy startą dynię i dokładnie mieszamy. Do dyni dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko razem dusimy do miękkości i lekkiego odparowania płynów-soków. Gdy nadmiar płynów-soku odparował zmniejszamy ogień na minimum i wbijamy w lekkie zagłębienia 2 jajka. Całość przykrywamy pokrywką i pilnujemy by białka się ścięły a żółtko zostało nieco płynne. Na sam koniec wierzch posypujemy pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę paprykę słodką zieloną i czerwoną oraz posiekanym szczypiorkiem i czerwoną cebulką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.