Kakaowe ciasto z kremem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 25 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2,5 szkl. maślanki
  • 150 ml oliwy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szkl. konfitury z aronii

Krem:

  • 3 szkl. mleka Łaciate
  • 200 ml likieru adwokat
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 10 dag masła Łaciate
  • Biszkopty

Przygotowanie

Ciasto

Do miski wlać maślankę, dodać cukier waniliowy, cukier kryształ, oliwę, mąkę, konfiturę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i zmiksować.




Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 21/35 cm i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec do suchego patyczka około 40-45 minut.




Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.



Krem

Do szklanki mleka wlać adwokat, dodać mąkę pszenną, budyń waniliowy i zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem z wanilią. Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko z budyniem i energicznie mieszając zagotować. Dodać masło, wymieszać i wyłożyć na zimne ciasto. Na wierzchu ułożyć biszkopty, ostudzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.