Jabłka są znakomitym dodatkiem do jagnięciny. Danie szczególnie zalecane do spożycia w okresie letnim. Jest polecane zwłaszcza dzieciom. Bogate źródło witamin i minerałów.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Z jagnięciny usuwamy zbędny tłuszcz, po czym kroimy na podobnej wielkości kotlety i ubijamy lekko tłuczkiem. Kotlety smarujemy dokładnie oliwą, posypujemy pieprzem i startym imbirem. Następnie podsmażamy po 6 minut z każdej strony.
Jabłka kroimy na mniejsze części i usuwamy z nich gniazda nasienne. Pokrojone jabłka dodajemy do garnka, dolewamy 1/3 szklanki wody i dodajemy goździki. Jabłka dusimy pod przykryciem, aż staną się miękkie.
Jabłka doprawiamy gałką muszkatołową i układamy na talerzu razem z kotletami.
Dekorujemy bazylią.
Dodaj komentarz