Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Białka wyjmuję z lodówki wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam je na sztywno z odrobiną soli. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, następną porcję cukru po około minucie ubijania. Na końcu dodaję ocet winny, mąkę ziemniaczaną i mieszam.
Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 20 cm, wykładam bezę i formuję kopiec. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180°C góra dół i wstawiam bezę na 20 minut. Po tym czasie zmniejszam na 120°C i piekę jeszcze godzinę. Uchylam potem drzwiczki i studzę bezę.
Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i gotuję, aż zmiękną. Przecieram przez sitko.
Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącym soku, odstawiam do lekkiego stężenia do lodówki.Odlewam kilka łyżek do polania bezy. To samo robię z malinami.
Szklankę śmietany przelewam do misy, dodaję galaretkę jeżynową i ubijam mikserem. Krem wstawiam do lodówki, aż stężeje.
Pól szklanki śmietany przelewam do miski, dodaję galaretkę malinową i ubijam mikserem. Wstawiam do lodówki.
Kremy przekładam do rękawa cukierniczego (można dwa razem) i dekoruje nim kremem. Układam, maliny, jeżyny, mięte. Polewam galaretką jeżynową.
Dodaj komentarz