Kanadyjskie ciasto jagodowe

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła Łaciatego
  • 1 jajko
  • 50 ml wody
  • 3/4 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 750 g jagód (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru z cynamonem

Mrożony krem

  • 350 g serka waniliowego Rolmlecz
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciatej 30%
  • 1 opakowanie cukru ze skórką cytryny
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 100 g cukru
  • garść migdałów do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy masło i zagniatamy w palcach na kruszonkę. Jajka, ocet i wodę łączymy w miseczce, dodajemy do ciasta i zagniatamy. Ciasto ma się kleić. Formujemy kulkę, którą dzielimy na dwie części. Jeśli trzeba schładzamy w lodówce.



Krok 2

W misce łączymy serek waniliowy Rolmlecz z cukrem ze skórka cytryny. Śmietankę UHT 30% ubijamy aż zrobi się gęsta. Całość delikatnie łączymy w jednej miseczce i dodajemy kardamon. Wkładamy do zamrażalki na kilka godzin.



Krok 3

Do miski z jagodami dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy.



Krok 4 

Jedną część ciasta rozkładamy na okrągłą blaszkę wyklejając brzegi. Na dnie umieszczamy jagody, całość posypujemy cukrem z cynamonem. Drugą część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach i rozkładamy na jagodach.



Krok 5 

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut.



Krok 6 

Migdały prażymy na suchej patelni. Tartę podajemy z prażonymi migdałami i wcześniej przygotowanymi lodami.



Wskazówki

Aby ubić śmietankę 30%, schłódź ją wraz z miską i końcówkami miksera przez co najmniej 15-30 minut, a najlepiej kilka godzin. Następnie zacznij ubijać na niskich obrotach, stopniowo zwiększając je do średnich/wysokich. Kontynuuj, aż śmietana zgęstnieje i po wyjęciu trzepaczek utworzy sztywny szczyt. Uważaj, aby nie ubijać zbyt długo, bo może się rozwarstwić.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.