Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy masło i zagniatamy w palcach na kruszonkę. Jajka, ocet i wodę łączymy w miseczce, dodajemy do ciasta i zagniatamy. Ciasto ma się kleić. Formujemy kulkę, którą dzielimy na dwie części. Jeśli trzeba schładzamy w lodówce.
W misce łączymy serek waniliowy Rolmlecz z cukrem ze skórka cytryny. Śmietankę UHT 30% ubijamy aż zrobi się gęsta. Całość delikatnie łączymy w jednej miseczce i dodajemy kardamon. Wkładamy do zamrażalki na kilka godzin.
Do miski z jagodami dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy.
Jedną część ciasta rozkładamy na okrągłą blaszkę wyklejając brzegi. Na dnie umieszczamy jagody, całość posypujemy cukrem z cynamonem. Drugą część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach i rozkładamy na jagodach.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut.
Migdały prażymy na suchej patelni. Tartę podajemy z prażonymi migdałami i wcześniej przygotowanymi lodami.
Aby ubić śmietankę 30%, schłódź ją wraz z miską i końcówkami miksera przez co najmniej 15-30 minut, a najlepiej kilka godzin. Następnie zacznij ubijać na niskich obrotach, stopniowo zwiększając je do średnich/wysokich. Kontynuuj, aż śmietana zgęstnieje i po wyjęciu trzepaczek utworzy sztywny szczyt. Uważaj, aby nie ubijać zbyt długo, bo może się rozwarstwić.
Dodaj komentarz